Friday, May 25, 2012

Πρόταση για δημιουργία φεστιβάλ Μικρών Νησιών του Ιονίου απο την Σμαράγδα Σαρδελή


Τη δημιουργία Φεστιβάλ Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με σκοπό τη δημιουργία ισχυρών δεσμών ενότητας των νησιών, κατέθεσε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Σμαράγδα Σαρδελή. Πρόκειται για πρόταση που αφορά όλα τα μικρά νησιά των Επτανήσων (Ιθάκη, Καστός, Κάλαμος, Μεγανήσι, Παξοί, Μαθράκι, Ερρείκουσα, Οθωνοί), προορισμούς που θα πρέπει να αναδειχθούν με αρχή την Ομηρική Ιθάκη στο Νότο και κατάληξη στο βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας, στους Οθωνούς.
Όπως αναφέρει στην πρότασή της η κα Σαρδελή, μέσα στο πλαίσιο της ανάδειξης, προβολής, διαφήμισης αλλά και υποστήριξης των μικρών νησιών οι δεσμοί τους θα ενδυναμώνονται μέσα από την κουλτούρα, τον πολιτισμό αλλά και την ουσιαστική σύνδεσή τους: «Ένα καλλιτεχνικό ταξίδι με σημαία την ιδιαιτερότητα των νησιών μας συνυφασμένη με τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και το παιχνίδισμα του ήλιου με τη θάλασσα του Ιονίου».
Η Αντιπεριφερειάρχης προτείνει. σε συνεργασία με τους δημάρχους και τοπικούς φορείς των νησιών αυτών, να ξεκινήσει η Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών το «Φεστιβάλ Μικρών Νησιών», οριοθετώντας το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου:
«Ένα φεστιβάλ το οποίο θα συμπεριλαμβάνει θεματικές ενότητες ανά νησί, που θα αφορούν:
• Μουσική (συναυλίες, μουσικό διαγωνισμό)
• Θέατρο (θεατρικές παραστάσεις, θεατρικό διαγωνισμό)
• Διαγωνισμό γαστρονομίας
• Διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής
• Έκθεση ζωγραφικής
Μια διαδρομή που θα αποτυπωθεί σε DVD και θα χρησιμοποιηθεί, ξέχωρα από την επίκαιρη θετική απεικόνισή της, σαν διαφημιστικός μοχλός ανάδειξης και προβολής της μοναδικότητας των νησιών μας.
Μέσα στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της ΠΙΝ, τα Μικρά μας Νησιά θα πρέπει να έχουν ξεχωριστό ρόλο αλλά και ισότιμη μεταχείριση.
Ένα τραγούδι με στίχους ειδικά γραμμένους για τα Μικρά Νησιά του Ιονίου θα αποτελούσε μια παροιμιώδη έναρξη του Φεστιβάλ, που θα συνεχίσει το ταξίδι του στο χρόνο, αναδεικνύοντας την αναλλοίωτη Επτανησιακή κουλτούρα και θα δέσει με ατσάλινους δεσμούς την πολιτιστική και κοινωνική υφή των Μικρών Νησιών μας.
Είναι κάτι που οφείλουμε στα νησιά μας αλλά και στους κατοίκους τους που τους χειμερινούς μήνες ζουν στα ακριτικά μας νησιά, βρίσκοντας τη δυναμική από την αγάπη τους γι’ αυτά και τη θέληση να μείνουν εκεί παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν».

Πηγή : Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

No comments:

Post a Comment